Vlaams volksvertegenwoordiger
Kruimelpad
Tussenkomst beleidsnota Welzijn
De voorbije weken bespraken we in de commissie Welzijn de beleidsnota van de komende legislatuur.
Hieronder een samenvatting van mijn tussenkomsten over het Groeipakket en de kinderopvang :
Groeipakket
Er wordt bijna 4 milard euro aangewend voor het Groeipakket, dat is een gigantisch en recurrent bedrag. Geen éénmalig investering dus. Als N-VA zijn we tevreden dat de Vlaamse regering de overgekomen bevoegdheden in het kader van de kinderbijslag zich eigen heeft gemaakt. We hebben die vastgepakt en er extra accenten op gelegd.
Het Groeipakket is bekroond met de European Public Sector Award, hetgeen de kwaliteit ervan nogmaals benadrukt. Vanuit onze fractie de nadrukkelijke appreciatie voor iedereen die er aan heeft meegewerkt om er een succesverhaal van te maken. Het lijkt allemaal evident maar dat is het zeker niet.
Het kan natuurlijk altijd beter en kostenefficiënter zodat middelen maximaal gaan naar waar het voor dient : ondersteuning van gezinnen met kinderen.
We staan daarom positief naar het evolueren van 13 uitbetalingsactoren naar 1 tegen het einde van deze legislatuur. Dat maakt het voor de Vlamingen ook duidelijk en eenvoudig.
We willen het Groeipakket ook beter beschermen tegen fraude en onrechtmatige toekenning. Het verhaal van rechten en plichten is daarin heel duidelijk en is cruciaal voor onze fractie. Ook het feit dat nieuwkomers niet rectroactief kinderbijslag ontvangen tijdens de asielprocedure is een goede zaak. Het uibetalen van het Groeipakket aan mensen die in het buitenland wonen wordt bekeken en desgevallend aangepakt.
Nog een belangrijke wijziging is dat de sociale toeslag niet langer afhankelijk is van het statuut van de ouders, zijnde werkloosheid, maar dat we die toeslag afhankelijk maken van het inkomen. Het is cruciaal om mensen aan te zetten om te gaan werken. Als we meer mensen aan het werk krijgen worden we er allemaal beter van. De wijziging zorgt ervoor dat ook werkende ouders met een laag inkomen aaanspraak kunnen maken op die toeslag. Dat maakt ons systeem rechtvaardiger.
Er zijn dus heel wat zaken gewijzigd. Op vlak van communicatie naar de ouders toe kunnen we nog een tandje bijsteken om al die wijzigingen kenbaar te maken. Sommige ouders zitten nog in het oude systeem en sommigen in beide systemen waardoor het niet altijd even duidelijk is. We moeten dus bij elke wijziging voor de ouders in bevattelijke termen uitleggen wat er verandert en waarom.
Kinderopvang
Voor ons als N-VA is de voorrangsregel in de kinderopvang zeer belangrijk. Als we voldoende mensen aan het werk hebben genereren we voldoende inkomsten om op die manier de middelen terug te kunnen inzetten in de samenleving. Je moet er dus voor zorgen dat mensen die werken maximaal toegang krijgen tot de kinderopvang. Want als ze niet kunnen werken omdat ze geen opvang vinden dan draait heel het systeem in de soep.
Kinderopvang heeft uiteraard ook een sociale en pedagogische functie. Het belang van Nederlands als omgangstaal is daarbij ook essentieel. Kinderen leren in de opvang omgaan met taal wat noodzakelijk voor hun schoolcarrière nadien. De beste aanpak tegen kinderarmoede is dat die kinderen daarna ook naar school gaan. Een goede taalkennis en taalverwerving staat daarin centraal.
Het regeerakkoord is ambitieus : het aanbod wordt uitgebreid en flexibeler gemaakt zodat er én met vaste dagdarieven én met inkomensgerelateerde tarieven op 1 plaats kan worden gewerkt. We kijken uit naar de verdere uitrol van deze initiatieven.