Vlaams volksvertegenwoordiger
Kruimelpad
Blijvend inzetten op mentaal welzijn én veerkracht
Sinds de coronapandemie staat het mentaal welzijn hoger op de agenda. Vlaams Parlementslid Koen Daniëls volgt dit thema, dat uit de taboesfeer werd gehaald, op. “Ondanks de inspanningen die gebeuren, merken we dat wanneer iemand eerlijk antwoordt op de vraag ‘hoe gaat het met je?’, we vaak niet weten hoe we moeten reageren”, stelt Daniëls vast. “We moeten nu aandacht besteden aan hoe je kan reageren wanneer iemand aangeeft dat het even niet gaat en hoe je daar het beste mee om gaat. Niet om direct door te verwijzen naar een professionele hulpverlener, maar wel om een echt luisterend oor te zijn. Een luisterend oor dat veelal energie geeft om verder te gaan en zo opnieuw te geloven in de eigen kracht.”
Samen zorgzaam
Om daar nu op in te spelen, werd vanuit onderwijs en op initiatief van minister Ben Weyts het trainingspakket ‘Samen zorgzaam’ opgestart. Het gaat om een spoedcursus die ontwikkeld is door het Steunpunt Inclusief Hoger Onderwijs (SIHO) en professor Bruffaerts (KU Leuven) en deel uitmaakt van het proactief beleid van hoger onderwijsinstellingen met betrekking tot mentaal welzijn. “Het pakket zorgt ervoor dat medewerkers van de instellingen, professoren medestudenten opgeleid worden tot poortwachters. Zij leren emotionele signalen herkennen, deze bespreekbaar te maken en indien nodig gericht door te verwijzen”, verduidelijkt Daniëls.
De cursus wordt momenteel uitgerold in verscheidene hoger onderwijsinstellingen en is vrij beschikbaar op MoodSpace (www.moodspace.be). Zo worden ook ouders en iedereen die geïnteresseerd is in mentaal welzijn van studenten bereikt.
Daarnaast zou ‘Samen zorgzaam’ gebruikt kunnen worden buiten het onderwijs, gericht op mentaal welzijn in het algemeen. “Het is voor iedereen interessant om te leren hoe je kan omgaan wanneer een vriend, kennis, familielid… bij jou komt om zijn/haar hart te luchten”, benadrukt Daniëls.
Om het belang van het trainingspakket aan te kaarten, stelde Daniëls een vraag om uitleg aan minister Crevits in de commissie welzijn (lees hier het verslag). “De minister erkent dat er nog meer aandacht moet zijn voor het reageren wanneer iemand zich kwetsbaar opstelt. Ze blijft wel de voorkeur geven aan de reeds bestaande initiatieven (ondersteunen CLB’s, pakket Eerste Hulp bij psychische problemen van rode kruis…)”, verklaart Daniëls.
Inzet van Artificiële intelligentie
Ook binnen de welzijnssector zien we dat Artificiële intelligentie zijn weg vindt. Gericht op mentaal welzijn werd nu een project opgestart om een gepersonaliseerd platform voor mentaal welzijn te ontwikkelen. Dat platform, dat ontwikkeld werd door BloomUp, zet via Artificiële intelligentie in op de groei en ondersteuning van werknemers en werkt op deze manier preventief aan het mentaal welzijn van personeelsleden.
“Artificiële intelligentie zou in het kader van mentaal welzijn kunnen helpen om mensen te begeleiden naar zelfcursussen, zelfondersteuning zonder direct en in eerste instantie op zoek te moeten gaan naar een psycholoog of een therapeut”, zegt Daniëls. “Zelfzorg en hoe je hiermee aan de slag gaat, maakt dat mensen weerbaarder zijn. Die weerbaarheid en veerkracht zijn daarbij cruciaal."
Lees ook over de curlingmaatschappij en het belang om jongeren handvaten te geven in het kader van hun mentaal welzijn.