Vlaams volksvertegenwoordiger
Kruimelpad
CD&V “vergeet” voornaamste inkomsten waardoor budget niet op orde is
Sint-Gillis-Waas. De laatste gemeenteraad van november is traditioneel de gemeenteraad waar alle belastingen en retributies voor het volgende kalenderjaar worden vastgelegd. Dat is al jaren zo (https://lblod.sint-gillis-waas.be/LBLODWeb/Home/Overzicht/665f6a3b8e4ad7766a1be93578b5d8b6312afa8600c1301388225880fe4eca53/d7c440513b4aa84aebfa467f61cdfca4fd1092517d68fad387623f380ae70fba/2023). Dit geeft de administratie de kans om alles daarvoor in gereedheid te brengen én te zorgen dat er inkomsten zijn voor het volgende kalenderjaar. Even traditioneel is de update van het meerjarenplan op het einde van het jaar. Die belastingen en retributies zijn in dat meerjarenplan opgenomen om de rekening te doen kloppen. Immers in het volgende jaar, of het nu verkiezingen zijn geweest of niet, moeten er heel wat rekeningen worden betaald van facturen waar de werken dit jaar doorgingen of de bestelbon dit jaar getekend is.
Belastingen “vergeten”, maar inkomsten ervan wel in tabellen
Het leek erop dat dit ook dit jaar zo zou zijn. Maar wie aandachtig de lijst van retributies en belastingen bekeek, stelde vast dat de twee voornaamste inkomsten van de gemeente, de personenbelasting en de onroerende voorheffing, “vergeten” waren.
“Het viel ons op dat de voornaamste inkomsten van de gemeente -goed voor 55% van het jaarlijks budget of 17,5 miljoen euro- niet waren opgenomen in het voorstel van de uittredende CD&V-schepenen. Nog opvallender was dat in het meerjarenplan de inkomsten van die “vergeten” belastingen, wel waren meegerekend om de cijfers te laten kloppen. Uiteraard moest men die inkomsten van de “vergeten” belastingen meerekenen, want anders zou er onvoldoende budget zijn om de lonen van het gemeentepersoneel te betalen, de rekening van de heraanleg van de Sint-Niklaasstraat of van de renovatie van de brandweerkazerne en nog zoveel andere zaken. Een raming voor het volgende jaar waarin je 55% van je inkomsten niet zou opnemen, dat kan je bezwaarlijk een raming noemen. Het “vergeten” van die belastingen was dus een strategische zet om de start van het nieuwe bestuur te bemoeilijken. Proberen uitleggen dat dit is om ruimte te geven aan het volgende bestuur is de realiteit onrecht aandoen ” aldus initiatiefnemers N-VA gemeenteraadslid Denis D’hanis, Meerdangroen-raadslid Greet Van Moer en N-VA fractievoorzitter Koen Daniëls.
Belastingen worden niet verhoogd
“Ook al zitten we met N-VA op dit moment nog in de oppositie, vonden we het samen met huidige meerderheidspartij Meerdangroen noodzakelijk om hier al initiatief te nemen. Om de continuïteit van onze gemeentewerking en de mogelijkheid tot goed bestuur niet op de helling te zetten, nemen we hier onze verantwoordelijkheid. Om die reden hebben we als verantwoordelijke bestuurders ervoor gezorgd dat de cijfers effectief kloppen en de lonen van het personeel nog betaald kunnen worden door de twee belastingen identiek en als de voorgaande jaren in te dienen. In januari kan er nog een bijstelling gebeuren. Dergelijke bijstelling is de afgelopen jaren maar één keer gebeurd : in 2019 waar de huidige CD&V-schepen van financiën toen de belastingen verhoogde tegen hun eigen verkiezingsbelofte in, wat we als N-VA om die reden niet konden steunen. De nieuwe bestuursmeerderheid van N-VA en Meerdangroen gaat heel duidelijk de belastingen niet verhogen” aldus D’hanis (N-VA), Van Moer (Meerdangroen) en Daniëls (N-VA). “Met N-VA zijn we in de campagne van oktober 2024 heel duidelijk geweest: wij zullen de belastingen NIET verhogen en dat zullen we ook trouw nakomen” aldus Daniëls.
Lees ook de artikels die hierover verschenen in Het Nieuwsblad en Het Laatste Nieuws.