Vlaams volksvertegenwoordiger
Kruimelpad
Heraanleg Zandstraat (N403) in Sint-Pauwels pas na 2025
Vlaams Parlementslid Koen Daniëls (N-VA) zette de heraanleg van de Zandstraat (N403) in Sint-Pauwels vorige legislatuur op de politieke agenda in het Vlaams Parlement en volgt het al jaren van zeer nabij op. Uit het recente antwoord van minister Lydia Peeters (Open VLD) op zijn vraag naar de stand van zaken, blijkt dat de werken niet voor 2025 zullen gestart worden.
Aanslepend dossier
Het dossier voor de heraanleg van de Zandstraat N403, die de verbinding vormt tussen Sint-Niklaas en Hulst, op het grondgebied van Sint-Pauwels is een dossier van lange adem. “Sinds 2018 is men eindelijk bezig met het uitwerken van een plan en een project om de Zandstraat volledig heraan te leggen. De jaren ervoor werd er geen druk op het dossier gezet. Door verschillende van mijn tussenkomsten in het Vlaams Parlement, werd er in de Vlaamse meerjarenbegroting eindelijk budget voorzien. Het wordt nu tijd dat de straat effectief aangepakt wordt”, zegt Koen Daniëls (N-VA).
Vertraging door corona
Om zicht te krijgen op het verloop van het project, stelt Daniëls regelmatig vragen aan bevoegd minister voor mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD). Uit vorige vraag bleek dat het project voor de heraanleg vertraging opliep. “Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) was toen bezig met gesprekken over onteigeningen. Deze liepen vertraging op omdat er tijdens de coronapandemie geen individuele gesprekken konden plaatsvinden. Nu dit weer mogelijk is, is AWV volop bezig met het uitvoeren van de onteigeningen”, verduidelijkt Daniëls.
Vertraging door een aantal moeilijke grondverwervingen
Daniëls kreeg ook inzage in de nodige grondverwervingen. In totaal zijn er 67 innemingen nodig om de weg te realiseren. Het betreft veelal kleine stukjes van voortuinen. Voor 43 innemingen zijn de aktes verleden, voor 9 gebeurt dit deze en volgende maand. Van de overige 8 innemingen zijn de onderhandelingen lopende.
Maar over 8 innemingen is er geen akkoord bereikt, die zullen gerechtelijk moeten ingeleid worden.
2025 wordt niet gehaald
“Ik heb het bestuur Van Sint-Gillis-Waas altijd gewaarschuwd dat grondinnemingen tijd vragen. Zowel om met de betrokkenen te spreken maar, als het nodig is ook de juridische weg te lopen. Omdat men jaren het dossier heeft laten aanslepen en er pas actie is gekomen toen in het op de politieke agenda heb gezet, blijft de weg zoals hij is, met onveilige situatie voor de fietsers. De heraanleg in 2023-2024 zoals die werd beloofd, zal dus niet gehaald worden.
Werken niet laten samenvallen
Door de (te) late start van het project Zandstraat, komen er ondertussen ook andere werken bij in andere straten. “Met N-VA Sint-Gillis-Waas hebben er steeds voor gewaarschuwd dat de werken in de Zandstraat én de Sint-Niklaasstraat niet samen mogen vallen. Dan zijn de twee grootste verbindingswegen van de gemeente immers afgesloten, wat tot een totale verkeerschaos zou leiden. Hopelijk blijft de heraanleg van de Sint-Niklaasstraat -in gemeentelijk beheer- op schema, zodat het niet interfereert met de Zandstraat” besluit Daniëls.
Lees ook de artikels die hierover verscheen:
Geplande heraanleg van Zandstraat pas na 2025: “Onteigeningen nemen altijd veel tijd in beslag”, Het Nieuwsblad, 23 januari 2023, online via https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20230123_95717346
Geplande heraanleg van Zandstraat pas na 2025: “Onteigeningen liepen vertraging op tijdens coronapandemie”, Het Laatste Nieuws, 20 januari 2023, online via https://www.hln.be/sint-gillis-waas/geplande-heraanleg-van-zandstraat-pa...